شرکت حمل و نقل بین المللی:
شرکت حمل و نقل بین المللی عبارت است از یک شخصیت حقوقی که به منظور انجام عملیات حمل و نقل بین المللی شامل فعالیت های فورواردری و کریری و یا تواما تشکیل شده است.
فعالیت فورواردری:
فعالیت فورواردری عبارت است از عمل هماهنگی و ترتیب حمل کالا به یکی از انواع مختلف حمل زمینی،حمل هوایی،حمل دریایی و یا ترکیبی از آنها و همچنین قبول مسولیت به موجب بارنامه صادره و قراردادهای منعقده شرکتی که در این زمینه فعال است .
وظایف شرکت در نقش فورواردر:
1- صدور پروفورما
2- انعقاد قرارداد حمل با صاحب کالا
3- صدور بارنامه
4- جمع آوری و دریافت کالا از مبدا(بر حسب درخواست صاحب کالا و نوع قرارداد حمل)
5- انبارداری بار (بر حسب درخواست صاحب کالا و نوع قرارداد حمل)
6- بسته بندی (این مورد موکدا به عهده صاحب کالا میباشد مگر اینکه در قرارداد حمل توافق گردد که توسط فورواردر صورت پذیرد)
7- بیمه باربری بار (برای حمل داخلی و خارجی)
8- انجام تشریفات گمرکی در مبدا (در صورت توافق در قرارداد)
9- انعقاد قرارداد با موسسات مختلف حمل کننده و اخذ بارنامه دریایی ،بارنامه هوایی و یا راهنامه زمینی
10- کسب اطلاعات لازم از جریان حمل و ارائه اطلاعات به شرکت کیر (حمل )
11- اخذ صورتمجلس کسر و اضافه و آسیب دیدگی کالا از نمانده خط حمل دریایی/حمل هوایی و ...
12- انجام تسویه حساب با طرف های زیربط
13- اعلام ورود کالا به صاحب کالا
یکی از قدیمی ترین روش ها برای حمل و نقل که قدمت چندین هزار ساله دارد حمل و نقل از طریق دریا می باشد که در این نوع حمل و نقل کالا قیمت تمام شده آنها در بسیاری مواقع از قیمت حمل و نقل ریلی نیز کمتر می باشد
در حمل و نقل دریایی بار با وزن بالا و حجم زیاد با کمترین هزینه ممکن از این طریق بنادر و مرزهای آبی کشورها به سهولت جا به جا می شود (حمل و نقل دریایی مستقیم)
حمل و نقل دریایی خود انواع مختلفی دارد که یکی از انها حمل و نقل دریایی به روش مستقیم است،در این روش بار پس از بارگیری ، از بندر مبدا کالا بدون تغییر کشتی یا کانتینر و توقفی به بندر مقصد حمل می گردد.
در حمل و نقل دریایی به روش مستقیم هزینه های حمل بسیار کمتر و نیز از نظر زمان جابه جایی کالا یا ترانزیت تایم بسیار کوتاه تر از شیوه های دیگر حمل و نقل دریایی (منظور روش غیر مستقیم ) است
در حمل و نقل دریایی به روش غیر مستقیم نظیر :
-
کراس استافینگ /Cross stuffing
-
ترانشیپ/Transshipment
کراس استافینگ /Cross stuffing
از این روش در حمل و نقل دریایی زمانی استفاده می شود که امکان ارسال کالا به صورت مستقیم به بنادر مقصد نباشد،به عبارتی سرویس مستقیمی از بندر مبدا به بندر مقصد موجود نمی باشد یا مشتری متقاضی تغییر اسناد باشد در این صورت کالا از بندر مبدا به بندر واسطه به طور مثال :از بندر ناواشیوا/هند به بندر جبل علی /امارات حمل می گردد در انجا کانتینر حاوی محموله از کشتی تخلیه می گردد و سپس روی کشتی دیگری بارگیری می گردد ،سپس به سمت بندر مقصد حرکت می کند
ترانشیپ/Transshipment
حمل و نقل دریایی کالا به روش ترانشیپ، حمل کالا از طریق تغییر نوع حمل کننده کالا می باشد، برای بنادری که امکان حمل و نقل دریایی کالا ازآنجا به صورت مستقیم نمی باشد .در این روش حمل و نقل دریایی غالبا تخلیه و بارگیری مجدد کالا در بندر صورت گرفته و بارگیری در بندر خشک در کامیون صورت می گیرد.
انواع بارنامه رایج در حمل و نقل:
- بارنامه دریایی : حمل با کشتی (Ocean/Marine Bill of Lading)
- راهنامه (بارنامه) هوایی : حمل با هواپیما (Airway Bill)
- راه نامه (بارنامه) راه آهن:حمل با قطار(Railway Bill)
- راه نامه (بارنامه):حمل با کامیون (CMR-Truck Way Bill)
- بارنامه سراسری: حمل با کامیون،قطار،کشتی(Through Bill of Lading)
- بارنامه حمل مرکب فیاتا (Combined Transport Bill of Lading)
انواع بارنامه دریایی:
بارنامه مستقیم(Direct B/L)
بارنامه ای است که حاکی از حمل کالا از مبدا تا مقصد و بدون تغییر وسیله حمل می باشد و دلالت بر ارسال مستقیم کالا به گیرنده آن دارد.
بارنامه سراسری (Through B/L)
بارنامه ای است حاکی از اینکه کالا از کشور فروشنده تا مقصد نهایی توسط چند وسیله نقلیه حمل گردد(کشتی،کامیون،و....)
بارنامه دریایی(مربوط به سرویس های منظم دریایی)(Liner B/L)
این بارنامه برای محموله کشتی هایی صادر می شود که دارای برنامه حرکت مشخص بوده و مسیرهای مشخصی را طی می کنند.شرکت هایی که به اینگونه حمل ها مبادرت می ورزند تابع مقررات خاصی بوده و دارای نرخ مشخصی نیز می باشند.
بارنامه چارتر (Charter Party B/L)
بارنامه ای است که برای محموله هایی که با کشتی اجاره ای دربست حمل می گردد صادر می شود و حمل محموله های تحت این بارنامه تابع قرارداد چارتر می باشد . این بارنامه مورد قبول بانکها در اعتبار اسنادب نمی باشد مگر اینکه خلاف آن شرط شده باشد .
بارنامه حمل مرکب فیاتا(F.B.L)
یک سند حمل مرکب می باشد که به وسیله فیاتا برای استفاده عاملین حمل و نقل (Forwarder) بین المللی که به عنوان عاملان حمل و نقل مرکب عمل می کنند تنطیم شده است .
این نوع از بارنامه یک سند قابل معامله است (مگر آنکه بر روی آن عبارت غیر قابل معامله قید گردد) که مورد تایید اتاق بازرگانی بین المللی قرار گرفته باشد .در این نوع از حمل مسولیت صادر کننده بارنامه نه تنها مسولیت تحویل کالا در مقصد است بلکه مسول کلیه حمل کنندگان و اعمال اشخاص ثالثی است که در حین حمل و نقل بوسیله او به کار گرفته می شوند.
حمل و نقل دریایی به روش چارتر کشتی
حمل و نقل کالاهایی که به صورت فله و حجیم می باشند یا بسته بندی خاصی ندارند نظیر گندم، شکر ، میلگرد و غیره ...(اصطلاحاً DRY BULK) از طریق کشتی هایی با قابلیت بارگیری زیاد،انجام می شود که معمولا صاحب کالا یا نماینده او درخواست اجاره کشتی و اطلاعات مربوط به چارتر کشتی را برای افرادی که در زمینه کرایه کشتی و یا Time Charter کشتی فعالیت دارند ارسال می کند که مالکان کشتی پس از بررسی اطلاعات دقیق بار و اسکله مبدا و مقصد قراردادی تحت عنوان Fixture Note بین طرفین منعقد می گردد.
شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت قادر به ارائه خدمات در زمینه حمل و نقل دریایی از طریق کانتینر، (20 فوت ،40 فوت،یخچالی)و ارسال بار فله از طریق چارتر کشتی ، Charter هواپیما و نیز از طریق ریلی قادر به ارائه خدمات در مسیرهای سوریه – چین و هند به صورت تخصصی می باشد. این شرکت دارای نفر نماینده و سرویس بارگیری و تخلیه در بنادر مبدا و مقصد می باشد.
مانیفست چیست ؟
مانیفست فهرست محموله های یک کشتی یا یک قطار یا یک کاروان از کامیون های را مانیفست می گویند که معمولا بیشتر از یک بارنامه دارند .در اصل مانیفست لیست نهایی کل کالاهای بارگیری شده یا در نوبت بارگیری می باشد که حاوی ریزبارنامه های مربوط به محموله تجاری است.مانیفست زمانی که محموله تجاری به گمرک مقصد می رسند به همراه مدارک بار ارائه می گردد.