شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت با بیش از 21 سال سابقه توانمند در ارائه سرویس ها و کلیه خدمات بازرگانی اعم از حمل بارهای سبک و فله و حجیم و فوق سنگین و فاسد شدنی از طریق دریایی ، زمینی ، هوایی و ریلی می باشد و در این راستا قادر به انعقاد قراردادهای اجاره کشتی ، چارتر هواپیمای باری و کرایه قطار بوده و آماده ارائه انواع کانتینرهای 20 فوت و 40 فوت یخچالی و HEAVY DUTY می باشد .
انواع خدمات شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت
-
مراحل اولیه برای چارتر کشتی یا اجاره کشتی Ship chartering -:
-
ابتدا Sub charterer یا اجاره کننده دوم، که کشتی را از Head charterer یا اجاره کننده اصلی اجاره می کند باید اطلاعاتی را به شرح ارائه دهد که شامل:
-
نوع بار
-
کد تعرفه
-
نوع بسته بندی:
-
جامبو بگ(جهت بسته بندی کالا با ماهیت پودر نظیر مواد شیمیایی و مواد اولیه) Roll:استوانه ای از یک کالا که جهت بسته بندی کاغذ و فلزات استفاده می شود
بشکه یا Barrel
بندل یا Bundle (جهت بسته بندی میلگرد )
-
تناژ
-
بندر بارگیری //POL/Port of Loading
-
بندر تخلیه//POD/Port of Discharge
-
تناژ قابل بارگیری روزانه در بندر مبدا Loading Rate per day/
-
تناژ روزانه تخلیه بار در بندر مقصد / Discharge Rate per day
-
درافت یا عمق اسکله بارگیری در مبدا (که بسیار مهم است) Berth Draft
-
درافت یا عمق و شماره اسکله جهت تخلیه در بندر مقصد Berth Draft
-
Lay can /بازه زمانی که از سوی Sub charterer / اجاره کننده دوم کشتی برای بارگیری محموله خود در بندر اعلام می گردد.
-
نرخ حمل پیشنهادی /Target Rate
-
سپس Head charterer /اجاره کننده اصلی کشتی این اطلاعات را در اختیار مالکان کشتی یا اصطلاحا Owners قرار میدهد،آنها نیز پس از بررسی نرخ اولیه را اعلام می نمایند که این نرخ در صورتیکه مورد تایید Sub charterer باشد متعاقبا FNote یا Fixture Note از سوی مالک کشتی ارائه میگردد که در این سند اولیه اطلاعات بدوی از قبیل اولین زمان آمادگی کشتی برای بارگیری / پرچم کشتی/نحوه پرداخت وجه اجاره یا هزینه چارتری و سایر شرایط جهت اجاره کشتی در ازای بار موضوع در آن مطرح شده است.پس از این مرحله قراردادی بین Head charterer و Sub charterer منعقد میگردد،این قرارداد پیرو FNote/ قرارداد امضا شده بین Head charterer و مالک کشتی می باشد.در FNoteهمچنین میزان جریمه به ازای هر روز معطلی یا اصطلاحا دموراژ یا Demurrage پس از پایانLay can و حدود مسئولیت چارتر کننده کشتی و اطلاعات بانکی جهت انجام تراکنش بابت پرداخت هزینه اجاره مشخص می گردد و نیز در صورتیکه کشتی زودتر از موعد مقرر در بندر مقصد تخلیه گردد ،میزان هزینه تخلیه یا Discharge جهت عودت به ازای هر روز و یا حتی ساعت به چارتر کننده مشخص می گردد.
-
چارتر سفری کشتی Voyage charter و همچنین چارتر زمانی کشتی Time Charterجهت حمل محمولات فله خشک فله صنعتی و فله غذایی و از این قبیل محمولات می توان به آهن آلات . سیمان و کلینکر. گندم و ذرت و محصولات کشاورزی اشاره نمود.
-
چارتر کشتی های تانکردار جهت حمل کلیه میعانات نفت و گازی و مشتقات آن از قبیل LPG ، نفت سیاه ، گازوئیل و غیره ...
-
چارتر کشتی جهت حمل محمولات حجیم و سنگین صنعتی با کشتیهای جنرال کارگو
-
چارتر کشتی کانتینر بر جهت کالاهای کانتینری در حجم زیاد و مسیرهای خاص
-
ارایه مشاوره جهت حمل محمولات فله و چارتر کشتی
آنچه در ذیل عنوان گردیده مختصریست راجع به انواع قرارداد های کرایه کشتی که توسط این شرکت ارائه می گردد.
قرارداد چارتر کشتی بین صاحب کشتی و اجاره کننده کشتی منعقد میگردد و اجاره کننده کشتی میتواند صاحب کالا یا نماینده او باشد که انواع متداول قرارداد چارتر کشتی به صورت زیر است:
-
اجاره سفری کشتی یا Voyage Charter
در این نوع قرارداد کالای معینی توسط کشتی در مسیر تعیین شده و بین بنادر توافق شده حمل میگردد و در ازای آن مبلغی به عنوان کرایه دریافت میگردد، مبلغ کرایه بر اساس وزن محموله و در برخی مواقع بر اساس حجم آن در صورت حجیم بودن کالا محاسبه میگردد. اگر مالک کشتی از میزان دقیق باری که قرار است حمل کند اطلاع نداشته باشد، طرفین ممکن است در مورد مبلغ مقطوعی به عنوان کرایه توافق کنند. ضمنا بسته به توافق ممکن است کلیه ظرفیت های کشتی یا تنها بخشی از آن در اختیار اجاره کننده کشتی قرار گیرد. اگر مقدار محموله بیش از ظرفیت کشتی باشد قرارداد میتواند جهت حمل محمولات متوالی منعقد گردد و تحت عنوان Contract of Affreightment باشد.
در قرارداد اجاره سفری دو نوع اجاره وجود دارد:
-
اجاره کشتی برای یک سفر
-
اجاره کشتی برای سفرهای متوالی
در مواردی که محموله معادل یا کمتر از ظرفیت حمل کشتی باشد، میتوان آنرا طی یک سفر حمل کرد.
چنان چه محموله بیش از ظرفیت حمل کشتی برای یک نوبت باشد، قرارداد اجاره برای سفرهای متوالی تنظیم میگردد. این نوع قرارداد اجاره سفری در فاصله دو تاریخی که تعیین میشود، یعنی تاریخ آغاز نخستین سفر و تاریخ پایان آخرین سفر معتبر است.
-
اجاره زمانی کشتی یا Time Charter
این نوع قرارداد چارتر کشتی میتواند برای مدتی معین و برای چند سفر جهت حمل چندین محموله بین بنادر خاص منعقد شود که به آن قرارداد چارتر زمانی یا Time charter گفته میشود و طی مدت قرارداد کشتی در اختیار اجاره کننده آن قرارداده میشود. این مدت میتواند برای چند ماه یا حتی سالها ادامه یابد و در صورت توافق طرفین تمدیدی گردد.در چارتر زمانی تمام ظرفیت های کشتی در اختیار اجاره کننده قرار میگیرد تا طی مدت که اجاره کشتی ، به حمل بار از هر بندری به بندر دیگر مشغول گردد و یا فقط بین دو یا چند بندر مشخص رفت و آمد کند.
از مهمترین مفاد قراردادهای چارتر کشتی یا FIXTURE Note به مواردزیر می توان اشاره کرد:
-
اسم کشتی
-
مشخصات و ظرفیت و امکانات آن
-
مشخصات و مقدار بار
-
بنادر یا محلهای بارگیری و تخلیه
-
نرخ کرایه حمل
-
چگونگی پرداخت کرایه و زمان و مکان پرداخت آن
-
تاریخ ورود کشتی به بندر بارگیری
-
مدت زمان و سرعت مجاز تخلیه و بارگیری
-
میزان خسارت معطلی کشتی
که بطور خلاصه و بین الملل این نوع قراردادهای FIXTURE Note می گویند .
همانگونه که ذکر گردید شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت آماده ارایه کلیه خدمات مربوط به حمل کالاهای فله از درب کارخانه تا بندر مقصد کالا میباشد و تجربه22 ساله در حمل این قبیل کالاها دارا می باشد.
خدمات کرایه یا چارتر کشتی
در راستای انجام خدمت رسانی به مشتریانی که برای حمل محموله های سنگین و حجیم خود نیاز به کرایه و یا اصطلاحا ( چارتر) کشتی های بزرگ و پهن پیکر ویا انواع شناورهای کوچک از قبیل BARJ و LENY داشته باشند. شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت با توانایی و تجربه و تخصصی که طی بیش از بیست سال به آن دست یافته است، قادر خواهد بود در اسرع وقت و کوتاه ترین زمان laycan یا بارگیری برای چارتر و یا کرایه انواع کشتی با ظرفیت حداقل 3000 تن الی 60000 تن را جهت حمل انواع کالاهای Bulk از قبیل سیمان/ کلینکر/آهن- میلگرد- سرامیک- گندم- جو- برنج و نیز حمل کلیه میعانات نفتی و گازی با توجه به دسترسی به انواع شناورهای تانکر دار و کشتی های تانکری را فراهم آورد.
با توجه به اشراف شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت به بازار مالکین و صاحبان انواع شناورهای سبک و سنگین , این مجموعه قادر خواهد بود در اسرع وقت جهت تامین یا کرایه و چارتر انواع کشتی برای کلیه محموله های مشتریان در اسرع وقت اقدام به ارائه استعلام قیمت نماید و به قید فوریت Fixture Not/F.Noteو یا قرارداد بین المللی حمل و نقل کشتی را تنظیم نماید.
اصطلاحات رایج در چارتر کشتی و فیکسچر نت (Fixture Note)
شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت علاوه بر ارائه خدمات در زمینه بازرگانی طیف کامل و گسترده ای از سرویس های حمل اعم از حمل بارهای سبک و فله ,بارهای فاسد شدنی و کانتینری, چارتر کشتی و مشاوره در خصوص اجاره انواع کشتی را به مشتریان خود پیشنهاد میدهد که در این راستا برای آشنایی شما مشتریان گرامی به شرح برخی از اصطلاحات متداول در زمینه حمل و نقل به شرح زیر اقدام می نماید.
Bill of Loading (B/L) : یا همان بارنامه سندی است که به سه منظور مورد استفاده قرار می گیرد:
-
رسید بار که توسط حمل کننده صادر می شود
-
به عنوان سند حمل بار یعنی سندی برای اثبات مالکیت بار یا کالا می باشد
-
مدرکی برای تعیین ترم ها و شرایط قرارداد حمل بار
همچنین حدود مسئولیت صاحب بار و شرکت حمل را می تواند تعیین کند
Charter Party : سندی کتبی است به منزله قرارداد رسمی که شامل جزییات تایید شده کشتی چارتر شده ,حدود مسولیتها و تعهدات طرفین قرارداد می باشد ، و بهطور معمول، توسط واسطهها (Brokers) بعد از مذاکرات و توافق نهایی، تنظیم میگردد. برای چارتر پارتی معمولا از فرمهای استانداردی استفاده می شود
به اجارهکنندهی اول ، اجارهکنندهی اصلی (Head charterer)، و به اجارهکنندهی دوم ، اجاره کنندهی فرعی (Sub charterer) میگویند. اجارهکننده میتواند حملکننده (در صورتیکه بار متعلق به شخص دیگری باشد), صاحب کالا یا واسطه بین صاحب کالا و شرکت حمل کننده باشد .
Shipbroker : واسطهی بین مالک و اجاره کنندهی کشتی
واسطههای فعال در این زمینه، از تخصص لازم برخوردارند و از این طریق به چرخش اطلاعات و نرخ گذاری کمک می کنند
قرارداد COA affreightment : قرارداد چارتری که چارتر پارتی بیش از یک سفر داشته باشد.
Laycan= Laydays & Cancelling Date : اولین و آخرین زمانی است که کشتی باید در بندر آماده بارگیری باشد یا به تایم چارترکننده تحویل داده شود.
Demurrage : جریمه نقدی ای که توسط چارترکننده کشتی (شخصی که کشتی را از مالک آن اجاره
می کند) به خاطر تاخیر در زمان تعیین شده برای آماده بودن بار جهت بارگیری در بندر مبدا یا laycan time به ازای هر روز پرداخت می شود.
ETA= Estimated Time of Arrival : زمان تخمینی رسیدن کشتی به بندر
ETD= Estimated Time of Departure : زمان تخمینی خروج کشتی از بندر
Force Majeure : شرایط خارج از کنترل از سمت یک طرف یا طرفین قرارداد که ایم مورد معمولا به صورت بندی در قرارداد ذکر میگردد
Freight :پولی که توسط چارترکننده به صاحب کشتی برای بار چارتر شده پرداخت می شود.
NOR) Notice of Readiness) ) : اعلانی که توسط کشتی انجام می شود مبنی بر اینکه آماده بارگیری یا تخلیه بار می باشد
Time Charter : سندی که بر طبق آن چارترکننده، کشتی را برای مدت مشخصی اجاره می کند . پرداخت ها به صورت روزانه محاسبه می شوند و معمولا در یک مرحله و پس از عقد قرارداد پرداخت می گردند.
Turn Time or(TT) : زمانی مجاز بین اعلام NOR و آغاز Laytime در چارتر پارتی
Voyage Charter : سندی که بر اساس آن چارترکننده نرخی بر مبنای میزان تناژ بارگیری شده به صورت یکجا پرداخت می کند
موارد مورد نیاز برای چارتر کشتی و استعلام چارتر کشتی
- نوع کالا،شرح کالا(مشخصات کالا به صورت کامل)
- کد تعرفه
-نوع بسته بندی(فله، بندیل،کیسه و ...) و تعداد و علائم آنها
- نوع کشتی مورد نظر : کشتی های معمولا با ظرفیت بارگیری /ظرفیت واقعی آن ها شناخته می شوند به طور مثال :کشتی 25000 تنی
- بندربارگیری و شماره اسکه
- بندر تخلیه کالا و شماره اسکله
- نرخ روزانه تخلیه و بارگیری(منظور ظرفیت بارگیری و تخلیه در بنادر مبدا و مقصد می باشد )
- (lay can) or (lay cancelling date)که عبارت است از بازه زمانی مجاز برای ارائه کشتی در بندر بارگیری که در طی آن مالک کشتی موظف است پس از انعقاد قراردادو اخذ پیش پرداخت کشتی خود را جهت بارگیری در بندر بارگیری ارائه کند.توجه داشته باشید چنانچه قبل از شروع این مدت ، کشتی به بندر بارگیری برسد اجاره کننده اجباری برای شروع بارگیری ندارد درصورتیکه کشتی قبل از پایان مهلت مقرر در بندر بارگیری آماده بارگیری کالا نباشد اجاره کننده حق دارد که قرارداد را فسخ نماید.در چارتر های سفری چنانچه بندر مشخص شده برای بارگیری دارای چندین اسکله باشد در چارتر پارتی حتما باید نام اسکله و نرخ بارگیری روزانه مجاز در ان اسکله قید گردد،مالک کشتی نیز موظف است کشتی را در زمان تعیین شده در بندر و اسکله مشخص ارائه دهد.
در صورتیکه کشتی در زمان تعیین شده در بندر و اسکله مشخص شده آماده بارگیری باشد ، ولی صاحب کالا ،کالایی برای بارگیری در بندر آماده بارگیری نداشته باشد،صاحب کالا موظف به پرداخت دموراژ روزانه کشتی ای مورد اجاره می باشد.
- نرخ مورد نظر اجاره کننده برای چارتر کشتی یا اصطلاحا نرخ پیشنهادی
Target Rate-: یکی از مواردی است که تا حدودی می تواند در نوسانات بازار اجاره کشتی تاثیرگذار باشد.
- روزهای مجاز جهت تخلیه در بندر مقصد : به دلیل اینکه قوانین کشورها در خصوص روزهای کاری (کشورهای اسلامی و غیر اسلامی ) با هم متفاوت است ، با توجه به اینکه بندر تخلیه در کدام کشور است روزهای مجاز جهت تخلیه کالا نیز بهتر است در مذاکرات اولیه یا درخواست ها، پس از مشخص شدن lay canبیان گردد
- طبق قرارداد یا حتی پیش از عقد قرارداد باید در مذاکرات اولیه نیز مشخص گردد هزینه های بارگیری که شامل خن کاری ،حمل داخلی،خدمات بندری، تالی،دانیج و وایرمی باشد، تخلیه به عهده چه شخص حقیقی و حقوقی یا کدامیک از طرفین قرارداد می باشد
به عنوان مثال بیان شرایط بارگیری و تخلیه در حیطه تعهدات مالک کشتی و اجاره کننده می تواند به صورت زیر باشد :
– هزینه های بارگیری و تخلیه به عهده مالک کشتی باشد
- هزینه های بارگیری ، تخلیه و بارچینی به عهده اجاره کننده باشد
- هزینه های بارگیری و تخلیه کالا به عهده اجاره کننده باشد
- تنها هزینه تخلیه به عهده اجاره کننده باشد
- هزینه بارگیری به عهده مالک کشتی باشد و هزینه تخلیه به عهده اجاره کننده کشتی باشد
موارد مذکور در بالا بایستی در قالب یک (LOI) رسمی در سربرگ شرکت درخواست کننده (صاحب کالا) یا نماینده قانونی وی به مالک کشتی یا شرکت های حمل و واسطه ها یا اصطلاحا (Broker)– ها عرضه گردد
LOI رسمی چیست ؟
درخواست یا نامه ای است از سوی صاحب کالا یا خریدار کالا (صاحب کشتی یا اجاره کنندگان ) که به طور دقیق مشخص می کند مشتری چه کالا یا خدماتی را نیاز دارد. در (LOI) شرایط حمل و نقل و بعضا شرایط پرداخت را نیز مشخص می نماید. بااستفاده از این نامه فروشنده کالا(Supplier/Seller) یا خدمات (چارترر/Charterer) به درستی مشخص می نماید که بایستی در ارائه خدمات چه مواردی را مدنظر قرار دهد.
LOI) ) در مذاکرات تجاری سندی رسمی و الزامی است.
اصطلاحات بین المللی رایج در حمل بار به صورت کانتینری یا فله :
سورشارژ/Surcharge:
مبالغ اضافی که به کرایه حمل تعلق می گیرد .
BAF = Bunkering Adjustment Factor:
سورشارژ برای تعدیل نرخ سوخت است ((چون نرخ سوخت متغییر است)) لذا در بازه های مختلف زمان بر حسب میزان تغییر ،ضریب ان محاسبه شده و متغییری بر کرایه حمل اضافه می گردد.
بار فله / Bulk:
بار فله کالایی است که بدون هیچ گونه بسته بندی در کشتی بارگیری میشود مانند: غلات،گوگرد،سنگ آهن،زغال سنگ،شکر،املاح معدنی،ذغال،فسفات و ....
CAF= Currency Adjustment Factor:
سورشارژ برای تعدیل نرخ ارز می باشد،چرا که نرخ برابری دلار به سایر ارزها به صورت روزانه و مداوما در حال تغییر است ،بنابراین جهت محاسبه این فاکتور افزایشی بر حسب تغییرات روزانه ،ضریب محاسبه شده به عنوان متغییری به هزینه کرایه حمل افزوده میشود.
قرارداد اجاره کشتی /Charter Party:
قرارداد اجاره کشتی را چارتر پارتی گویند ،چون بعضی از کشتی ها به صورت دربست اجاره میشوند و برحسب شرایط اجاره قراردادهای موجود که بر اساس فاکتور های مختلفی نظیر :نرخ بارگیری ،نرخ تخلیه(میزان بارگیری کالای فله در بندر مبدا و میزان تخلیه کالای فله در بندر مقصد بر حسب تناژ)،میزان مسافت بر اساس مایل دریایی، هزینه سوخت ،ظرفیت بار کشتی (صرف نظر از اینکه تمام ظرفیت بارگیری مورد استفاده قرار بگیرد )،توقف روزانه ،تعداد محل بارگیری و تخلیه در صوتیکه بار تجمیعی از چند بندر یا مورد تخلیه در بیش از یک بندر باشد .
دیسپچ/Dispatch:
پاداش مربوط به تخلیه و بارگیری قبل از فرارسیدن موعد مقرر و توافق شده ، چون معمولا بر طبق شرایط کشتی های اجاره ای برای تخلیه و بارگیری حد نصابی به نام lay can /Loading rate & Discharge rate در نظر می گیرند ،بنابراین در صورتیکه چنانچه بارگیری و تخلیه سریع تر از موعد توافق شده به پایان برسد به طرف قرارداد (که اجاره کننده کشتی است و لزوما آن شخص یا شرکت صاحب کالا نیست) پرداخت خواهد شد و اصطلاحا به آن Dispatch می گویند.
دموراژ/Demurrage:
اصطلاحی است که به هزینه معطلی کشتی (گاها کانتینر) اطلاق می گردد،دموراژ دقیقا نقطه مقابل تعریف Dispatch است ، چنانچه زمان بارگیری و تخلیه بیش از میزان توافق شده و پیش بینی شده در قرارداد باشد ،زمان معطل شده (با احتساب ساعت و روز ) از طرف چارتر کننده یا چارترر پرداخت خواهد شد.(در محاسبه دموراژ کانتینری به دلیل محاسبه هزینه معطلی کانتینر تنها دموراژ روزانه محاسبه می گردد در صورتیکه در حمل بار فله محاسبه دموراژ به دلیل بالا بودن هزینه های توقف و معطلی کشتی هر ساعت معطلی نیز مورد محاسبه قرار می گیرد )
LIFO=Liner In Free Out
بارگیری کالا به عهده کشتیرانی می باشد ولی روند تخلیه به عهده صاحب کالاست.
LILO=Liner In ,Liner Out
کلیه مخارج بارگیری و تخلیه به عهده کشتیرانی است.
FILO=Free In ,Liner Out
کلیه مخارج بارگیری و تخلیه هر دو به عهده اجاره کننده کشتی فله یا صاحب کالا می باشد.
FIO=Free In & Out
کلیه مخارج بارگیری و تخلیه هر دو به عهده اجاره کننده کشتی فله یا صاحب کالا می باشد.
GRT=Gross Registered Tonnage یا ظرفیت ناخالص کشتی:
این ظرفیت عبارت است از ظرفیت فضاهای موجود در کشتی از قبیل: انبارهای کالا (خن های کشتی) ،کلیه مخازن مربوط به سوخت – آب و ....،موتورخانه ،فضاهای مورد نیاز برای مسافرین و خدمه کشتی،فضای بالای عرشه کشتی که قابلیت بارگیری بر روز آن وجود دارد.(این ظرفیت بر اساس فوت مکعب محاسبه می گردد و هر 100 فوت مکعب برابر با یک تن ظرفیت خالص کشتی است)
NRT=Net Registered Tonnage یا ظرفیت خالص کشتی:
این ظرفیت در واقع همان ظرفیت ناخالص کشتی می باشد و تنها تفاوت آن با ظرفیت ناخالص کشتی مربوط به ظرفیت خدمه و موتورخانه است که از آن کسر می گردد.
ظرفیت بارگیری (Deadweight Tonnage):
این ظرفیت عبارت است از میزان باری که در انبارهای کشتی ،مخازن آب، مخازن سوخت و .... میتوان بارگیری کرد.همچنین این ظرفیت شامل وزن مسافرین و خدمه سوار بر کشتی نیز می باشد. واحد اندازه گیری این ظرفیت تن (هزار کیلوگرم)
می باشد.
Draft یا آبخور کشتی:
ارتفاعی که کشتی در زمان حداکثر بارگیری در آب فر می رود را اب خور کشتی می گویند که بر اساس نوع آب و فصل بارگیری با توجه به جزر و مدها مشخص می گردد.
لنگرگاه (Anchorage):
محلی است در بندر که از خشکی به سمت آب دریا یا رودخانه قابل کشتیرانی پیش می رود و کشتی ها برای بارگیری و یا تخلیه در این محل پهلو می گیرند.