به کالاهایی که در داخل کشور یا سایر کشورهای خارجی ساخته و یا فراهم شده است و از راه تجاری به یک کشور دیگر وارد می گردند، واردات کالا گفته میشود.
معمولاً بدلیل اینکه تهیه برخی از کالاها برای تمامی کشورها امکانپذیر نبوده و یا از نظر اقتصادی به صرفه نمیباشد ، لذا آن کشورها با استفاده از واردات کالا نیاز داخلی کشور خود را تأمین میکنند. قابل ذکر است که واردات کالا امری تخصصی است و باید از طریق افراد مختصص انجام شود .
داشتن مجوز برای همه کالاها در فرایند واردات و صادرات کالا امری ضروری است که بایستی از سازمان های مرتبط اخذ گردد. صدور این مجوزها نسبت به نوع کالایی که وارد کشور شده است متفاوت خواهد بود.
در خصوص ترخیص کالا جهت واردات ، بدوا قبل از خرید می بایست با توجه به داشتن PI( لیست عدل بندی و پیش فاکتور فروش) ، به منظور استعلام امکان واردات کالا از وزارت بازرگانی ( وزارت صنعت، معدن و تجارت ) اقدام نمود و پس از اخذ تاییدیه نهایی توسط ثبت سفارش رسمی کالا و حمل و دریافت اسناد مربوطه ، نسبت به ارائه آن به حق العملکاری گمرک و یا افراد مطلع از قوانین و مقررات گمرکات کشور که دارای کارت بازرگانی فعال بوده و قادر به ارائه اظهارنامه جهت واردات کالا هستند، برای واردات کالا اقدام نمود. تمامی اقدامات جهت واردات کالا از طریق کانال بانکی کشور مجاز بوده و قابل انجام است.
به منظور واردات کالا تمامی مراحل ترخیص کالا دارای فرآیندی یکسان بوده و قوانین نیز بصورت سالیانه ابلاغ می گردد.
بعنوان مثال برای ترخیص کالا اسباب بازی اخذ مجوزات کانون فرهنگی و هنری کودکان و نوجوانان و برای مواد آرایشی و بهداشتی مجوزات وزارت بهداشت و برای تست کیفیت کالا مجوزات اداره استاندارد مورد نیاز است.
مراحل واردات کالا
- برای شروع فرآیند واردات کالا ، آیا فروشنده یا تولید کننده کالای مورد نظرتان را در خارج از کشور می شناسید؟
اگر اطلاعات فروشنده و یا تولیدکننده کالا را دارید اولین مرحله را طی کرده اید، در غیر این صورت بدوا باید فروشنده کالای خارجی خود را در کشور مبدا بررسی کنید. - استعلام مشخصات فنی و قیمت کالا پس از شناسایی سازنده یا فروشنده کالا
- دریافت نمونه کالا (توصیه می شود حتما" قبل از انجام واردات تجاری نمونه کالا دریافت و بررسی گردد تا میزان کیفیت محصول را قبل از سفارش با حجم بالا را به خوبی شناسایی کرده باشید)
- توافق کردن جهت شیوه پرداخت مبلغ کالا به فروشنده
- دریافت پیش فاکتور ازفروشنده proforma یا invoice با رعایت شرایط و مفاد دو جانبه که بسیار تخصصی می باشد و در حال حاضر مبنای اصلی عملکرد بانکی محسوب می شود.
- داشتن اطلاعات کافی از شرایط واردات کالای مزبور و تعرفه گمرکی در کشور (با توجه به ضوابط جدید در وزارت صنعت و معدن و تجارت جهت اخذ ثبت سفارش کالا)
- داشتن اطلاعات در رابطه با هزینه های مرتبط با واردات کالا از ابتدا تا پس از ترخیص کالا جهت محاسبه قیمت تمام شده واقعی کالا و تصمصیم گیریهای نهایی
- محاسبه قیمت تمام شده واقعی کالا ( قیمت تمام شده کالا در انبار با احتساب کلیه هزینه های جانبی و متفرقه)
- دریافت تخفیفات توافق نهایی بر سر قیمت کالا
- بررسی تامین بودجه واردات و تصمیم گیری نهایی جهت واردات کالا
- تصمیم گیری در رابطه با نوع ، مدل و تعداد کالای وارداتی - که باتوجه به شرایط فروش در بازار داخلی، قیمت تمام شده کالا - میزان تقاضا – زمان فروش کالا و سایر آیتم های دیگر قابل محاسبه می باشد.
- توافق در زمان حمل کالا و شیوه حمل کالا
- در صورت نیاز و ضرورت توافق جهت بازرسی کالا در مبدا
- آیا کارت بازرگانی دارید؟ اگر بله ، تمامی اسناد شامل پروفرما و سایر اسناد دیگر می تواند به نام شما صادر گردد، ولی اگر کارت بازرگانی ندارید می بایست از شرکت های بازرگانی با تجربه و با سابقه در امر واردات کمک بگیرید.
- انجام ثبت سفارش از طریق وزارت صمت و اخذ تائید فروشنده خارجی قبل از اقدام به هرگونه پرداخت به حساب فروشنده خارجی.
- دریافت مجوزهای لازم دیگر جهت واردات قبل از ورود کالا از سازمانها و ارگان های ذیربط ( از جمله : وزارت بهداشت و سازمان مخابرات)
- انجام پرداخت 100% وجه فاکتور از طریق کانال بانکی و یا از طریق صرافی های مجازی که دارای کد مجاز می باشند
- نظارت تولید صحیح و به موقع کالا و بازرسی از کارخانه در حین تولید توسط شرکتی که کار بازرسی کالا را انجام می دهد و در نهایت برای کالای تولید شده گواهی بازرسی صادر می کنند.
- هماهنگی جهت حمل کالا توسط شرکت های حمل و نقل بین المللی بصورت (دریایی-زمینی-هوایی)
- دریافت اصل اسناد حمل از فروشنده که ممهور به مهر شرکت هستند.
- پیگیری و رصد کردن رسیدن کالا به گمرکات و دریافت اسناد و سایر اسناد حمل کالا.
- در صورتیکه پرداخت وجه از طریق سیستم بانکی انجام شود داشتن مدارک ذیل الزامی است:
- اصل فاکتور خرید
- اصل لیست عدلبندی
- اصل گواهی مبدا
- اصل گواهی بازرسی
- اصل بیمه باربری کالا
- اصل سه نسخه بارنامه
- ترانزیت کالا به سایر گمرکات ( در صورت نیاز)
- ارائه مدارک و توضیحات کامل به ترخیص کار جهت انجام امورات ترخیص کالا
- پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سایر فیش های پرداختی گمرکی
- حمل کردن کالا به انبار پس از ترخیص کالا
- انجام تعهدات ارزی (تامین ارز) در صورت وجود و تعهدات مالیاتی ( مالیات واردات) و ارائه گواهی واردات کالا یا اصطلاحا پروانه سند گمرکی به بانک جهت رفع تعهدات ارزی و یا عنداللزوم برای آزاد سازی سپرده.
انواع واردات شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت
شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت همواره در راستای تامین نیازهای روزمره و دائمی مشتریان خود قدم برداشته است و با توجه به نیازهای روز کشور ،اقدام به واردات کالاها می نماید. به جهت آشنایی با این کالاها ،تعدادی به صورت اختصار شرح داده خواهند شد.
مختصری از انواع کالاهای وارداتی شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت :
- واردات انواع لامپ LED و SMD و پروژکتور و تجهیزات برق و روشنایی
- واردات انواع تور ماهیگیری و لوازم صیادی
- واردات انواع قفل کارتی و هوشمند و متعلقات آنها
- واردات انواع power switch و سیستم های کنترل کننده هوشمند
- واردات انواع ذغال بامبو
- واردات انواع شیرآلات و تجهیزات لوله کشی ساختمانی
- واردات انواع جکوزی جهت نصب در استخر و سونا
- واردات انواع ظروف آشپزخانه
- واردات انواع شیرآلات هیدرولیک و پنوماتیک
- واردات انواع لاستیک تریلی
- واردات انواع قطعات یدکی خودرو
- واردات انواع قطعات یدکی ماشن آلات راهسازی و سنگین
- واردات انواع دوربین مداربسته
- واردات انواع بخورساز سرد و گرم و جکوزی پا
- واردات انواع کلید پریز و کابل برق و سیم
- واردات انواع قالب های صنعتی و تولیدی
- واردات انواع کائوچو صنعتی
- واردات انواع شیشه و آئینه
- واردات انواع بلبرینگ در سایزهای مختلف
- واردات دستگاه کارتخوان و دستگاه پوز بانکی
و ...
انواع مسیر در تعیین مسیر خروج کالا از گمرک:
-
مسیر سبز
زمان خروج کالا از گمرک بازرسانی که کالای شما را مورد بررسی قرار می دهند در حین بررسی مدارک کالا اعلام می کنند که تمامی مدارک ارائه شده توسط شما صحیح بوده است و مسیر سبز را برای خروج کالا از گمرک برای شما انتخاب می کنند و انتخاب مسیر سبز در خروج کالا از گمرک به معنی اخذ مجوز های لازم ( در صورت نداشتن مجوزها) و یا به معنی مستقیم ارجاع به صندوق و صدور ترخیصیه و پرداخت هزینه ها می باشد.
-
مسیر زرد
زمانی که بازرسان در حین بررسی مدارک متوجه کم بود مدارک ارائه شده شوند و یا تناقضی در مدارک ارائه شده و کالای ترخیصی وجود داشته باشد مسیر زرد را برای خروج کالا از گمرک در پرونده شما ثبت می کنند و انتخاب مسیر زرد به معنای بررسی مجدد اسناد توسط کارشناس گمرک و ارزیابی دوباره ارزش گذاری و بعد از آن ارجاع به صندوق می باشد.
-
مسیر قرمز
هنگامی که بازرسان در حال بررسی کالای شما متوجه کم بود مدارک و یا عدم ارائه مدارک لازم در خروج کالا از گمرک شوند. مسیر قرمز را در پرونده شما انتخاب می کنند. مسیر قرمز به این معناست که باید ارزیابی و کنترل کالا به صورت فیزیکی توسط بازرسان گمرک انجام شود و بعد از آن مجوز های لازم برای خروج کالا از گمرک را دریافت نمایید. بخش دایره ارزش گذاری دوباره باید ارزش کالای شما را مشخص کرده و اسناد توسط کارشناس سرویس گمرک بررسی شوند؛ بعد از انجام تمامی این موارد می توان پرونده کالای شما را به صندوق ارجاع کرد و با پرداخت هزینه ها برای خروج کالا از گمرک اقدام نمایید.
مشکلات واردات کالا از تخصیص ارز تا ترخیص کالا
یکی از اقدام های مهم در فرایند واردات و صادرات کالا ایجاد زیر ساخت های مطمئن و کاربردی است. سامانه تخصیص ارز در ایران یکی از همین زیرساخت هاست. راه اندازی این سامانه ها جهت کنترل صادرات و واردات کالا گاهی از ذخایر ارزی یک کشور اهمیت بیشتری پیدا می کنند زیرا باعث پیش برد چرخه اقتصادی کشور و جهت گیری مناسب می گردند.
یکی از رسانه هایی که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اخیرا برای انجام عملیات انتقال ارزی رونمایی کرده است سامانه نیما است که به تمامی تجار و بازرگانان اعلام گردید هرگونه صادرات و واردات کالا صرفا باید از سیستم بانکی صورت پذیرد . اما به دلیل نبود قابلیت های کافی در ابتدای تصویب این قانون و همچنین اعلام نرخ ارز به ازای هر دلار 4200 تومان و تک نرخی شدن ارز تمامی عملیات های ارزی و فرآیند واردات و صادرات کالا برای واردکنندگان و همچنین صادرکنندگان کالا با مشکلات اساسی مواجه گردید که مهم ترین آنها برهم خوردن مکانیزم تخصیص ارز برای کالاهای مجاز بود.
از یک طرف نرخ ارز 4200 تومانی طبق اعلام بانک مرکزی برای گروه خاصی از کالاها جهت واردات کالا و صادرات کالا تخصیص داده شد و سایر متقاضیان ارزی را در صف انتظار خرید ارزی جهت واردات کالا و صادرات نگه داشت و از طرف دیگر پیش آمدن این موضوع باعث شد تا سایر متقاضیان ارز به دنبال بازار غیر رسمی رفته و زیاد شدن تقاضا نهایتا منجر به افزایش نرخ ارز در این بازار گردید.
در کنار تمامی مشکلات به وجود آمده ، هزینه خرید و سفارشات خارجی به دلیل پیچیدگی فرآیند ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت، نحوه پاسخ گویی بانک ها و واحدهای ارزی ، نحوه ی تعادل بانک مرکزی و به وجود آمدن ضعف در بخش نامه های اعلامی افزایش یافته و واردکنندگان کالا را با مشکلات جدیدی مواجه کرده است .
همچنین در پروسه تخصیص ارز ، بانک ها برای به روزرسانی فیش های پرداختی و سایر هزینه های ثبت سفارش کالا جهت صادرات و واردات کالا نیازمند دریافت تایید از واحد نظارت ارز در بانک مرکزی هستند گرچه تایید از طرف بانک مرکزی عمدتا سریع انجام می شود ولی در برخی موارد از بروز رسانی ها در تعادل بین بانک ها و بانک مرکزی فرآیند عملیاتی به کندی پیش می رود و این موضوع به علت گذشت زمان بیشتر و همچنین یلعث افزایش دموراژ و بالا رفتن هزینه ترخیص کالای وارداتی توسط وارد کنندگان کالا در گمرکات کشور می گردد.
علاوه بر اینکه متاسفانه در پی تخصیص ارز سیستمی و فرآیند جدید واردات کالا در ایران شاهد اتفاقاتی بودیم که در آن برخی از واردکنندگان کالاهای وارداتی را با قیمت ارز آزاد به فروش رساندند و یا در حال فروش هستند در حالی که برای واردات کالای خود از ارز دولتی (مرجع)استفاده کرده بودند.
گروه دیگری از وارد کنندگان کالا نیز پس از دریافت ارز دولتی اقدام به ارائه اسناد حمل پرداخت در زمان مقرر نکردند و این مساله باعث ایجاد عدم شفافیت در فرآیند تخصیص ارز تا ترخیص قطعی کالا شد این تغییرات در خصوص واردات کالاهای اساسی من جمله دارو بیشتر از سایر گروه های کالایی دیگر مشهود است.
یکی دیگر از مشکلات اساسی در خصوص واردات کالا تفکیک و دسته بندی کالاها و اولویت بندی کالاها جهت تخصیص ارز است.
در ابتدای فرایند تخصیص ارز از سیستم نیما کالاها در یک گروه کالایی قرار گرفته ولی به تدریج کالاها به چهار دسته اصلی تقسیم شدند که این روند یکی از مشکلات عمده در واردات کالا و ترخیص آن از گمرکات کشور بوده است.
گروه های کالایی به ترتیب شامل : (دولتی- نیمایی- ارز آزاد- ممنوعه) می باشد که در حال حاضر ارز دولتی تنها به کالای دارویی و مواد اولیه غذایی تعلق می گیرد که شاید نهایتا 10 درصد واردات کالای کشور را شامل می شود و سایر کالاها در اولویت های دوم و سوم و چهارم هستند. در الویت چهارم کالاهای وارداتی بسیاری از کالاها ممنوع نبودند و با اخذ ثبت سفارش و داشتن مجوزات لازم وارد ایران شدند اما به محض ورود مهر ممنوع الورود بودن کالا باعث به وجود آمدن مشکلات عدیدی برای واردکنندگان کالا گردید. در این راستا کم کم عرصه واردات کالا برای تجار و بازرگانان بسیار محدود گردید.
در پی تمامی مشکلات به جود آمده من باب واردات کالا تاریخچه ابلاغ بخش نامه های دولتی به بانک مرکزی و وازرت خانه های کشور نشان می دهد که سه گروه اصلی و مهم در چرخه واردات کالا یعنی واردکنندگان ، سیستم بانکی و گمرکات با مشکلاتی مواجه هستند . اعلام ممنوعیت انجام ثبت سفارش بدون انتقال ارز برای واردات کالا از کشورهای چین، هند، کره و ترکیه در یکی از بخش نامه های اعلامی آخر سال 1396 جزء مواردی بوده است که باعث ایجاد مشکلاتی در روند واردات کالا از سایر کشورها شد زیرا عمدتا کالاهایی که وارد ایران می شوند تولید کشورهای قید شده می باشند اما ممنوعیت دقیقا شامل همین گروه های کالایی قرار گرفته است و این مساله باعث شده تا واردات کالا با مشکلات متعددی مواجه گردد.
در پایان قابل ذکر است که شفافیت در فرآیند تخصیص ارز و اعلام اصول و قوانین در خصوص واردات کالا و صادرات کالا و ترخیص کالا و رفع موانع و مشکلات موجود مستلزم تعمق بیشتر در زمان تنظیم و ابلاغ بخش نامه های مفید و نظارت بر حسن اجرای آن برای جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر احتمالی است.