مفهوم آرم گمرک جمهوری اسلامی ایران
- درآرم به مفهوم واژه گمرک به اعتبار دروازه و دروازبان اقتصادی کشور توجه شده.
- نوار قرمز به مفهوم ورود و صدور ممنوع و کنترل شده کالاست.
- خطوط تشکیل دهنده آرم نمادی از حروف مقطع واژه گمرک میباشد
- نوار سبز به مفهوم ورود و صدور آزاد کالا است.
- دو نوار سیاه در دوزاویه آرم، چهارچوب دروازه و بیانگر کنترل گمرکی و اعمال قانون است.
- نوار سبز و قرمز با فضای سفید بین آنها نشانگر پرچم جمهوری اسلامی ایران است.
ترخیص کالا عبارت است از انجام کلیه تشریفات گمرکی برای واردات کالا و یا صادرات کالا از /و یا به گمرکات کشور .
برای انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالا مدارکی مورد نیاز است که اصلی ترین آنها شامل موارد زیر می باشد:
- بارنامه یا B/L
- گواهی مبدا یا سیاهه کالا یا CO
- لیست عدلبندی یا PACKING LIST
- PROFORMA INVOICE-(پیش فاکتور) یا INVOICE - (فاکتور فروش)
همه این مدارک قبل از ورود کالا به گمرک خانه کشور مقصد بایستی در دسترس ترخیص کار برای ترخیص کالا قرار گیرد حال اگر به مجوزات دیگری از قبیل (( گواهی بهداشت یا قرنطینه)) نیز نیاز داشته باشید باید این مورد را نیز به لیست مدارک مورد نیاز جهت شروع کار ترخیص کالا اضافه نمود و یا اینکه برای برخی کالاهای خاص ممکن است مدارک خاصی مورد نظر باشد که بستگی به نوع کالا دارد.
مراحل کلی ترخیص کالا
- انجام ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت ایران https://ntsw.ir
- اخذ ترخیصیه از شرکت حمل کننده کالایی که بصورت دریایی ارسال شده و یا اخذ قبض انبار کالایی که بصورت هوایی و یا زمینی ارسال شده است
- اظهار کالا در سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی یابه نشانی
- آماده سازی کالا جهت ارزیابی در گمرک خانه محل ورود کالا
- دنبال کردن فرآیند ارزیابی و کارشناسی کالا که توسط کارشناسان مجازی سیستم انجام می شود.
- پس از اتمام مراحل کارشناسی و ارجاع سند به قسمت صندوق باید فیش های حقوق و عوارض گمرکی توسط کارگزار یا ترخیص کار و یا حتی صاحب کالا واریز گردد و در سیستم بارگزاری گردد.
- سپس مرحله درب خروج و اجازه سیستم جهت اعلام بار که بایستی به پایانه حمل و نقل جهت ارسال کالا به انبار صاحب کالا اقدام شود.
- بارگیری و خروج کالا از درب خروج گمرک.
- مراجعه راننده کامیون به پایانه و اخذ بارنامه و فیش پرداختی جهت کرایه حمل کالا .
- تحویل کالا به صاحب کالا و ارائه برگه دستور ترخیص کالا یا یا پروانه سبز گمرکی سابق که در حال حاضر بصورت الکترونیکی صادر می گردد به صاحب کالا
لذا با عنایت به اینکه جهت طی شدن کلیه موارد مطروحه فوق نیاز به انجام تشریفات گمرکی می باشد و بعضا به دلیل انجام از طریق دور اظهاری سوالات و یا مشکلاتی در پروسه انجام فرآیند ترخیص کالا جهت واردات کالا که عمدتا پیچیده تر از صادرات کالا می .باشد بوجود می آید.
در همه کشورهای جهان، گمرک محل کنترل صادرات کالا و واردات کالا محموله ها و کالاهای مختلف می باشد. هر کالایی که قرار است از .مرزهای کشور عبور کند بدواً باید وارد گمرک شده و پس از انجام تشریفات گمرکی و فرآیند ترخیص کالا از گمرک صادر گردد.
تعریف ترخیص کار گمرک
ترخیص کار گمرک یا حق العمل كار در گمرك به شخصي (اعم از حقيقي يا حقوقي) اطلاق می گردد كه تشريفات گمركي كالاي متعلق به شخص ديگري را به وكالت از طرف آن شخص در گمرك انجام بدهد. كساني كه بدون داشتن كارت حق العمل كاري تشريفات گمركي كالا را به وكالت انجام مي دهند نمي توانند بيش از 10 مرتبه در سال به اين كار اقدام نمايندمستخدمين تجارتخانه ها يا مستخدمين حق العمل كاران كه منحصرأ كارهاي آن تجارتخانه يا آن حق العمل كار را در گمرك انجام مي دهند مشمول مقررات ماده اين آئين نامه خواهند بودهيچ شخصي بعنوان حق العمل كار در گمرك پذيرفته نمي شود مگر اينكه پروانه مخصوص اين شغل را از اداره كل گمرك دریافت نموده باشد.
گواهی بازرسی:
توضیحات زیر مربوط به اخذ گواهی استاندارد یا (COI) جهت واردات کالا و ترخیص کالاهای که مشمول شرایط استاندارد می باشد:
جهت ترخیص کالا و کالاهای وارداتی عموما به دو دسته تقسیم می شوند:
- کالاهای وارداتی مشمول مقررات استاندارد و اجباری
- کالاهای وارداتی غیر مشمول
جهت ترخیص کالایی که مشمول استاندارد اجباری می باشد ارائه گواهی بازرسی یا certificate of inspection مورد نیاز می باشد که در صورت نیاز میبایست از کالاها در مبدا یا در مقصد مورد بازرسی قرار گیرد
- بازرسی کالا در مبدا(جهت ترخیص کالا)
در این نوع بازرسی باید قبل از حمل جهت مطابقت کالا توسط یکی از شرکت های بازرسی که مورد تائید سازمان استاندارد باشد به بازرسی به عمل آید دامنه فعالیت شرکت بازرسی دارای اهمیت می باشد که پس از بازدید نسبت به صدور گواهی جهت ترخیص کالا اقدام می گردد. - بازرسی در مقصد جهت ترخیص کالا
در ترخیص کالا در صورتیکه که بازرسی در مبدا انجام نشده باشد می بایست نمونه ها از کالا زیر نظر بازرس مربوط استانداد و نماینده شرکت بازرسی نمونه کالا ، به یکی از آزمایشگاه های مورد تائید سازمان همکار سازمان استاندارد یا شرکت اکرودیتیه ارسال شود.
و در صورت انطباق جهت ترخیص کالا صورت پذیرد در ترخیص کالا یا فرایند ترخیص کالا اخذ گواهی بازرسی قبل از حمل پیشنهاد می گردد
شرکت ترخیص کالا با داشتن مدارک مزبور به ترخیص کالا ، و گواهی بازرسی مربوط به آن کالا ، می تواند اقدامات لازم را جهت ترخیص کالا در اسرع وقت و پیشبرد اهداف آن شرکت انجام دهد.
ترخیص کالا در اسرع وقت
ترخیص کالا در اسرع وقت و تحویل به موقع آن همواره یکی از دغدغه های تجار و بازرگانان می باشد، چرا که پس از ترخیص کالا می توان قیمت تمام شده کالای وارداتی را محاسبه نمود. همچنین ترخیص کالا از گمرکات کشور جهت صدور به سایر کشورها نیز یکی از ارکان اصلی صادرات کالا است که معمولا سریع تر و کم هزینه تر از واردات کالا می باشد. در این زمینه اطلاع دقیق از گمرکات کشور هدف همواره به صادرکننده کمک مضاعفی می نماید.
ترخیص کالا در اسرع وقت از این لحاظ حائز اهمیت است که بازرگانان و شرکت های تجاری می بایست برای جلوگیری از ضرر و زیان و رسیدن به سوددهی ، امور گمرکی و ترخیص کالاهای مدنظر خود را باید در اسرع وقت انجام دهند؛ بنابراین برای ترخیص کالا در اسرع وقت نیاز به ترخیص کاری دقیق ، خبره ، فعال و امانتدار دارند که روند خدمات و تشریفات گمرکی آنها را پیگیری کند.
لازم به ذکر است ترخیص کالا در اسرع وقت و میزان پرداختی برای اسناد مختلف چه در پروسه واردات کالا و چه در زمینه صادرات کالا همواره حائز اهمیت بوده است.
به همین جهت شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت با بیش از20سال سابقه کار در امور بازرگانی همواره در جهت کسب رضایت مشتریان خود نهایت اهتمام را به کار بسته است و در کوتاه ترین زمان ممکن آماده ارائه خدمات بازرگانی به مشتریان خود برای کشورهای چین، روسیه ،سوریه و اروپا می باشد.
مدارک ترخیص کالا از گمرک شامل چه اسنادی هستند؟
یکی از مهم ترین مراحل ترخیص کالا از گمرکات آماده کردن اسناد و مدارکی است که باید در رابطه با آن به خوبی برنامه ریزی کرده تا بتوانید به اداره گمرک مراجعه کنید. این مدارک شامل موارد ذیل هستند:
-
مدارک مربوط به کالا: بارنامه، قبض انبار، ترخیصیه، پیش فاکتور یا پروفرما اینویس، گواهی مبدا، فهرست عدل بندی، فاکتور فروش، بیمه نامه باربری ، ثبت سفارش بازرگانی، گواهی نامه بازرسی، مجوزهای قانونی و گواهینامه های استاندارد
-
مدارک مربوط به صاحب کالا: اصل کارت بازرگانی، اصل کارت ملی
-
مدارک مربوط به نماینده صاحب کالا: اصل و کپی کارت ملی، اصل و کپی وکالت نامه محضری، کپی معرفی نامه، کپی وکالت، اصل و کپی معرفی نامه برای گمرک مربوطه
عدم ترخیص کالا از گمرک
پیام نگران کننده “محموله در گمرک متوقف شده است” پیامی می باشد که برای همه واردکنندگان ناخوشایند است. دلایل متداولی وجود دارد که باعث می گردد ترخیص کالای مورد نظر دچار تعلیق می گردد. شایع ترین دلایل عدم ترخیص کالا از گمرک نبودن اسناد و یا ناقص بودن آن می باشد که غالبا از مبدا حمل قابل ویرایش و ارسال مجدد می باشد.
در ادامه برخی از مواردی که بر افزایش مدت زمان ترخیص کالا تاثیر دارند را بیان خواهیم کرد در صورت بروز مشکلاتی از این دست، کالای مورد نظر تا زمان رفع مشکل اصلی در انبار گمرک نگهداری خواهد شد:
-
اسناد گم شده یا نادرست
-
کالاهای ممنوعه
-
تعویق پرداخت هزینه ترخیص کالا از گمرک
-
فاکتور تجاری ناقص
فاکتور تجاری برای ثبت اظهارنامه گمرکی از طرف واردکننده استفاده می شود. نیاز است که تمام اطلاعات کالا به طور دقیق در فاکتور تجاری وارد شوند، تا این اطمینان حاصل شود که تمامی قوانین گمرکی برای ترخیص کالا رعایت شده است. هرگونه نقص در اطلاعات می تواند حمل و نقل و ترخیص کالا را به تاخیر بیندازد.
-
مشکل در تماس با گیرنده کالا
-
مقدار غیر مجاز کالا
اگر کالای شما به اصطلاح در گمرک گیر کرده و ترخیص نمی شود، لازم است که به عنوان اولین اقدام با فرستنده کالا تماس بگیرید و ببینید چه اتفاقی برای محموله شما افتاده است. وجود کد پیگیری در هنگام ثبت سفارش و خرید می تواند به راحتی این امکان را برای شما فراهم کند که به طور دقیق از موقعیت کالای خود مطلع گردید.
عوامل مهم در محاسبه قیمت ترخیص کالا
-
حقوق ورودی کالا در گمرک و سود بازرگانی
بازرگان موظف است جهت اخذ اجازه ورود کالا به کشور سود بازرگانی و 4 درصد از کل ارزش کالا را به اداره کل گمرکات کشور پرداخت نماید که در آخر به خزانه کشور واریز می گردد. مبلغ واریز شده برای هر کالا متفاوت بوده و برای قطعی شدن واردات کالا اخذ می گردد. نکته ای که باید بدانید این است که این عوارض فقط مختص ایران نیست بلکه یک قانون بین المللی است و در تمامی کشور ها، طبق قانون هر کشور، دریافت می گردد.
-
هزینههای انبارداری « دموراژ » در مبادی گمرک
هزینه ای که از زمان تحویل کالا در انبار های گمرکات کشور تا خروج آن پرداخت می گردد هزینه انبارداری یا دموراژ کالا گفته می شود و در محاسبه ی این مبلغ علاوه بر زمان نگهداری بار، مقدار و حجم کالا و نوع انبار نیز دخیل می باشد.
-
تعداد مجوزهای مورد نیاز برای واردات کالا
جهت ترخیص کالا داشتن مجوزات مرتبط از سازمان های مختلف لازم و ضروری است که هر کدام هزینه های متفاوتی را در بر دارد. مانند: استاندارد ، بهداشت و ....
-
کارت بازرگانی
بازرگان جهت اخذ ثبت سفارش و مجوزات گمرکی و همچنین انجام امور مالیاتی به داشتن کارت بازرگانی معتبر نیاز دارد. اخذ کارت بازرگانی طی مراحل مختلفی صورت می گیرد و در هر مرحله باید هزینه های آن بصورت جداگانه پرداخت گردد.
-
هزینه ثبت سفارش
واردکننده می بایست جهت واردات کالا از طریق وزارت صنعت معدن تجارت برای اخذ ثبت سفارش کالا اقدام کند و بخشی از ارزش کالای وارداتی را به عنوان کارمزد سازمان پرداخت کند.
-
هزینه ترخیص کار کالا
برای اینکه کار ترخیص کالا به سهولت و اصولی پیش برود بهتر است این امر را به ترخیص کار گمرک بسپارید. ترخیص کار هزینه ای را برای تشریفات خارج کردن کالا از گمرک دریافت می کند که این مبلغ بر اساس تعداد مجوزهای لازم برای واردات، حجم و ارزش کالا و همچنین پروسه ی زمانی ترخیص کالا تعیین می شود.
-
تعرفه گمرکی
تعرفه در اصطلاح دو معنای متفاوت در ذهن ایجاد می کند.
-
معنی عام
این مفهوم که به غلط در میان افراد ترخیص کار گمرک و دارندگان کالا رواج یافته این است که به طور مثال می گویند تعرفه ی یخچال چند درصد است که منظور از این جمله میزان حقوق ورودی قابل پرداخت آن کالا است که در کتاب تعرفه گمرکی آورده شده و مثلا در پاسخ می گویند 25 درصد.
-
معنی خاص
در این مفهوم تعرفه گمرکی به عنوان ردیفی ازتعرفه کالاهای وارداتی که درنمانکلاتورسیستم ثبت شده ذکر می گردد. در کتاب تعرفه ی مورد استفاده در ایران برای هر ردیف کالا، رقمی به عنوان میزان حقوق ورودی تعریف شده است.به طور مثال وقتی می پرسند تعرفه گمرکی اتوی برقی چیست؟ منظور ذکر شماره 8 رقمی تعرفه ی مربوط به آن کالا است.
-
عوارض گمرکی
تمامی هزینه هایی که تاجر از خرید کالا تا اولین گمرک پرداخت کرده است. به علاوه مبالغی که برای حمل و نقل و بارگیری … انجام داده است. مبلغ دیگر ارزش افزوده است که به نوع کالا بستگی دارد.
-
محاسبه ارزش سیف کالا
گمرک نرخ ارزی را اعلام می کند که مجموع آن ضرب در مبلغ ارزی کالا و هزینه های بیمه نامه برای ترخیص کالا محاسبه می شود.