برای تجارت با سوریه که پس از اتمام جنگ هفت ساله سوریه اکنون حدود یک سال است این کشور دوران بازسازی خود را آغاز کرده است و طی یک سال گذشته همواره خواهان کالاهای بازرگانی ، صنعتی و تجاری خود در کلیه زمینه ها البته تقریبا می توان گفت به غیر از مواد غذایی از ایران بوده است که عمده دلایل آن به وجود تعرفه های تشویقی واردات کالای ایرانی از ایران به سوریه می توان اشاره کرد که در برخی از موارد تعرفه ها صفر درصد (کالاهایی که مورد نیاز دولت سوریه می باشد) که مستقیما از طریق مزایده خرید می نمایند . و در برخی از مواقع( 1% که شامل کالاهای عمرانی و زیربنایی بوده) و در الباقی موارد تعرفه های کلیه کالاهای ایرانی نهایتا تا 4% می باشد که این امر خود به تنهایی یکی از مهمترین مواردی است که برای تجارت با سوریه و برای تجار سوری جهت تجارت با ایران برای واردات انواع کالاهای ایرانی انگیزه بسیاری ایجاد کرده است و در همین راستا می توان به سایر قوانین و بخشنامه هایی که برای سهولت با تجارت با ایران برای بازرگانان سوریه ای در نظر گرفته شده است به عنوان مزید به علت اشاره نمود .
ترخیص کالا در سوریه
در این راستا شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت فعالیت اقتصادی خود را بیش از دو سال است که با نام یکی از شرکت های زیرمجموعه خویش به نام شرکت اقتصاد کاران اروند جهت ارائه خدمات بازرگانی به تجار ایرانی و سوریه و ارائه خدمات حمل و نقل دریایی و هوایی و ارسال کلیه کالاهای نمایشگاهی به سوریه و ارائه خدمات ترخیص کالاهای ایرانی در کلیه گمرکات فعال سوریه که شامل بندر لاذقیه ، طرطوس و فرودگاه دمشق می باشد آغاز کرده است و در این راستا همه ماهه حدوداً 50 الی 100 کانتینر انواع کالاهای ایرانی ساخت کشور عزیزمان را به بنادر سوریه ارسال می نماید.
کالاهای صادراتی به سوریه
از مهمترین این اقلام می توان به انواع کاشی و سرامیک ، قطعات یدکی و بدنه خودرو ، تجهیزات نیروگاهی و پالایشگاهی ، انواع سیم و کابل ، انواع مواد شیمیایی ، انواع تجهیزات پزشکی و انواع تجهیزات بیمارستانی ، انواع آهن آلات ، انواع باطری خودرو و کامیون و بسیاری از این دست را اشاره کرد.
صادرات به سوریه
لذا این شرکت با داشتن بیش از بیست و چهار سال سابقه و تجربه در ارائه خدمات بازرگانی قابلیت خود را جهت انجام انواع خدمات زیر برای کلیه تجار و بازرگانان ایرانی علاقمند به تجارت با سوریه به شرح زیر اعلام می نماید.
-
ترخیص کالا از کلیه گمرکات سوریه
-
انجام حوالجات ارزی از سوریه به ایران
-
ارسال انواع مدارک و نمونه های کالا به صورت DOOR TO DOOR
-
ارائه خدمات مشاوره بازرگانی به تجار و بازرگانان ایرانی برای شناخت نیاز سوریه بعد از جنگ
-
بازاریابی و فروش انواع کالاهای ایرانی
-
ارائه خدمات نمایشگاهی جهت شرکت در نمایشگاههای سوریه (ارسال کالا و عودت آن به ایران)
-
چارتر کشتی باری و تانکری و فله بر
-
رزرو انواع کانتینرهای معمولی و FR
این شرکت مفتخر است در راستای خدمات رسانی هر چه تمام تر به تجار و بازرگانان ایرانی کلیه اطلاعات خود را به عنوان مشاهده رایگان در اختیار بازرگانان محترم قرار دهد.
نکات مهم در رابطه با تجارت با سوریه :
کشور سوریه پس از جنگ های پیاپی در پی بازسازی و همچنین استحکام روابط بین دولتی خود با برخی از کشورهای اطراف توافق هایی انجام داد که حاصل یکی از این توافقات سوریه با کشور ایران کاهش تعرفه گمرکی فی مابین ایران و سوریه که بین صفر تا حداکثر 4% می باشد ،برای کالاهایی که تولید شده و ساخت ایران باشند .
کشور سوریه علاوه بر ایران از کشورهای دیگری نظیر عراق،عربستان،اردن،مصر،ترکیه،لبنان،الجزایر و به طور کلی پس از پایان جنگ و پذیرفته شدن مجدد در کشورهای عضو اتحادیه عرب در تلاش است که عمده اقلام مورد نیاز خود را به لحاظ تعرفه صفر گمرکی از اعضای کشورهای عضو اتحادیه عرب وارد نماید.با توجه به اینکه کشور سوریه در زمینه تولید و محصولات مواد غذایی با کیفیت عالی از دیرباز پیشرو بوده است بنابراین ترجیح واردات از کشور ایران بیشتر معطوف به کالاهای صنعتی و ساختمانی شده است.در همین راستا نمایشگاهی مبنی بر واردات اقلام ساختمانی و کالاهای مربوط به ساختمان به صورت سالانه در سوریه برگزار می گردد . تجار ایرانی به وسیله حضور در این نمایشگاه که اولین بار سال 2015 در شهر دمشق سوریه تحت عنوان «نمایشگاه بین المللی بازسازی سوریه» برگزار شد با تجار سوری و نیازمندی های بازار سوریه آشنا شدند .
در سالیان اخیر براساس تغییرات سیاسی کشورهای منطقه روابط تجاری ایران و سوریه نیز کمی تغییر کرده است که از عمده دلایل آن ممنوعیت ارسال برخی کالاها به سوریه است که قبلا ارسال آنها از ایران به کشور سوریه از سوی دولت و کشور سوریه ممانعتی نداشته است. آخرین لیست کالاهای ممنوعه جهت واردات به سوریه به شرح ذیل می باشد:
پنیر چدار،اکسسوری موبایل،گردو،بادام،آجیل،کشمش،دستگاه تهویه هوا،دستگاه های پیام رسان،لوله های فلزی،اتوبوس و ون،روغن موتور و گریس برای اتومبیل،سرامیک،گرانیت،موزاییک،خرما،تلفن ثابت و همراه
با وجود اعلام لیست فوق همچنان سوریه جزو کشورهایی است که مستعد فعالیت تجاری و بازرگانی تجار ایرانی می باشد.
در این خصوص تجار ایرانی جهت آشنایی با بازار سوریه و فرهنگ این کشور می توانند با کارشناسان شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت تماس حاصل نمایند و از به روزترین اطلاعات در خصوص انواع کالاهای مورد نیاز کشور سوریه و نیز گمرک،حمل و نقل و بازار سوریه مطلع شوند .
حمل و نقل به سوریه:
هزینه حمل و نقل از ایران به کشور سوریه از آن دسته فاکتورهایی است که انتخاب آن میتوانید عامل تعیین کننده ای در سنجش ارزش نهایی کالا در کشور مقصد(سوریه) و ارزش افزوده کالا در بازار مقصد (سوریه) برای تجار ایرانی باشد ، بنابراین بایستی با توجه به نوع کالا ،ترانزیت تایم (یا زمانی که طول می کشد تا کالا از نقطه A( بندر یا شهر) مبدا بارگیری به نقطه B (سوریه) تخلیه شود)،هزینه حمل و نقل و خدمات صادرات،محل تعیین شده برای دریافت بار از طرف تاجر سوری در سوریه،نوع قرارداد خرید فروش(ترم اینکوترمز قرارداد) مورد بررسی و انتخاب قرار گیرد لذا در ادامه به بررسی و توضیح انواع حمل و نقل بار از ایران به کشور سوریه می پردازیم .
1- حمل و نقل دریایی به سوریه / بندر لاذقیه :
به صرفه ترین نوع حمل از نظر اقتصادی حمل دریایی کالا به صورت کانتینری (کشتی های کانتینر بر) به صورت بندر به بندر از بندرعباس به بندر لاذقیه واقع درشهر بندری لاذقیه - سوریه می باشد.بندر لاذقیه در شمال شهر طرطوس و در شمال غرب شهرهای حمص و حما قرار دارد.شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران که در واقع لاینر و کریر دولتی محسوب می گردد با داشتن نماینده در بندر لاذقیه سوریه در مسیر حمل کشتی هایی که بار از ایران به سمت اروپا جا به جا می کنند محموله های صادراتی ایرانی را از بندرعباس بارگیری و به مقصد بندر لاذقیه سوریه و سپس از آن جا از طریق آب های دریای مدیترانه به اروپا ادامه مسیر میدهد.
مزیت ها : مقرون به صرفه بودن کرایه حمل دریایی
معایب:برنامه زمانی کشتی به صورت ماهانه یک کشتی و ترانزیت تایم دو هفته ای که مجموعا این پروسه به بیش از یک ماه به طول می انجامد که عمده دلیل آن این است ،کشتی هایی که به سمت بندر لاذقیه حرکت می کنند کل بنادر در مسیر ایران تا اروپا رو طی می کنند بنابراین توقف های بسیاری برای بارگیری و تخلیه در بنادر مسیر دارند .همچنین باید مد نظر داشت به دلیل موقعیت جغرافیایی و سیاسی ایران در منطقه خاورمیانه در حمل دریایی در این مسیر تنها بواسطه عبور از کانال سوئز انجام می گردد.در صورتیکه اگر کشور همسایه عراق که با سوریه هم مرز است از موقعیت امنی جهت تردد و حمل و نقل برخوردار بود می توانستیم در زمان کوتاه تری به صورت زمینی و مستقیم به کشور سوریه کالا ارسال کنیم .
2-حمل هوایی از تهران به فرودگاه دمشق /سوریه:
سریع ترین نوع حمل ،حمل و نقل هوایی میباشد که البته با توجه به هزینه به نسبت بالای کرایه حمل هوایی این نوع حمل تنها در خصوص بارهای کم حجم ،نمونه و کالاهای حاص توصیه می گردد.
3-حمل و نقل ترکیبی از شهر های مختلف ایران به سوریه:
در این نوع حمل دو فاکتور حمل حجم زیاد و بار سنگین همچنین حمل زمان بندی شده با تزانزیت تایم نسبتا کوتاه در نظر گرفته شده است. در این شیوه حمل در مرحله اول بارگیری از مبدا (شهر مورد نظر در ایران) انجام می شود و سپس تا بندر مرسین یا بندر تاشوجو ترکیه حمل می گردد ، از این مرحله به بعد کامیون ها روی کشتی های لندی کرافت بارگیری شده و تا مقصد ادامه مسیر میدهند . در صورتیکه مفصد مورد نظر کشور دیگه ای جز سوریه باشد بار پس از رسیدن به بندر ترکیه از کامیون تخلیه شده و پس از اخذ بوکینگ (رزرو حمل دریایی به صورت کانتینری) در کانتینر خط کشتیرانی که ادامه مسیر را به عهده می گیرد ، بارگیری شده و به سمت بندر مقصد یه طور مثال بندر بیروت کشور لبنان حرکت میکند .ترانزیت تایم یا زمان حمل در این نوع از حمل معمولا از ابتدای مسیر تا انتها دو هفته تا 20 روز به طول می انجامد. البته بایستی در نظر داشت در این نوع حمل چون انواع حمل زمینی و دریایی مورد استفاده قرار می گیرند و کشتی های ترکیه بر اساس زمان بندی مشخص به مقصد مورد نظر حرکت میکنند امکان تاخیر در این نوع حمل کمتر از حمل فقط از مسیر دریایی (مسیر مستقیم بندرعباس ه بندر لاذقیه) می باشد .
شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت با داشتن سابقه فعالیت تخصصی در مسیر ایران – سوریه آماده ارائه خدمات ذیل به مشتریان گرامی به این شرح می باشد:
- مشاوره صادرات کالا ، انواع حمل و نقل از ایران به سوریه
- صادرات کالا به صورت FCL یا فول کانتینر از ایران به سوریه
-مشاوره امور گمرکی ، بانکی و بیمه ای جهت صادرات به سوریه و واردات
-مشاوره و بازاریابی برای ورود محصولات ایرانی به بازار سوریه و بالعکس
-برگزاری انواع نمایشگاه های تخصصی محصولات ایرانی در سوریه
آمار تجارت ایران با سوریه:
طبق آمار منتشر شده در سال ۲۰۲۰،رتبه کشور سوریه در اقتصاد جهان از نظر صادرات ۱۶۰ و در مقابل آن رتبه واردات رتبه ۱۳۷ را به خود اختصاص داده است. طبق گزارش صندوق عربی کشور سوریه در سال ۲۰۲۱ در بخش اقتصادی بیشترین حجم پیشرفت را در مقایسه با سال های گذشته داشته است .
سوریه در دوران قبل از وقوع جنگ جزو پنج کشور اول تولید کننده جهان در تولید پنبه، غلات و پرورش دام و طیور بوده است. همچنین سوریه تمام نیاز خود را در حوزه نیرو و انرژی تامین و مازاد بازار داخلی خود را به کشورهای همسایه سوریه نظیر(عراق، لبنان و اردن) صادر میکرد .
با توجه به وضعیت کنونی کشور سوریه و کمبود بسیاری از زیرساختها،نداشتن توانایی در بخش تولید برای بسیاری از کالاها وعدم توانایی در تامین کالاهای مورد نیاز،کشور سوریه هم اکنون فرصت تجاری بسیار خوبی برای سرمایهگذاری و صادرات کشورهای منطقه و همسایه بویژه ایران بوجود آورده است. با در نظرگرفتن ارتباطات سیاسی – اقتصادی ایران با کشور سوریه در دهه گذشته می توان به خوبی متوجه این فرصت شد .
در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در زمینه تجارت با سوریه میتوانید با شرکت بازرگانی همراهان پیشرو تجارت با شماره های ذیل تماس حاصل فرمائید.
02177615123
02177615124
02188821395
09123704064
اولین گام تجارت با سوریه چیست؟
برای شروع صادرات به کشور سوریه بهتر است با شرکای تجاری و کالاهای صادراتی آنها به سوریه آشنا شوید.
بزرگترین شرکای تجاری سوریه کدام کشورها هستند؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که طبق آمار منتشر شده در سال ۲۰۲۰ بزرگترین شرکای تجاری ایران در صادرات به کشور سوریه واردات از این کشور به شرح ذیل می باشد.
ترکیه :
کشور ترکیه بر اساس آمار منتشر شده در سال ۲۰۲۰ بزرگترین شریک تجاری سوریه معرفی شده است. به صورتیکه در مجموع حدودا 32 درصد واردات سوریه از کشور ترکیه بوده است و نیزکشور سوریه بیشترین حجم صادرات خود را به کشور ترکیه داشته است که معادل 27 درصد از سهم صادرات کل کشور سوریه می باشد
عربستان سعودی:
عربستان سعودی با سهم 22.5 درصدی خود،دومین مقصد مهم صادراتی کشورسوریه بوده است. این کشور با واردات بیش از 190 میلیون دلاری خود از کشورسوریه، نقش بسیار مهمی در درآمد ارزی کشور سوریه داشته است.اما نکته حائز اهمیت این است که کشورعربستان در زمینه صادرات به کشورسوریه عملا هیچ سهمی نداشته است.
لبنان سومین کشور در راستا وارد کنندگان از کشور سوریه می باشد.لبنان در سال ۲۰۲۰ حدود 99 میلیون دلار واردات از کشورسوریه داشته است که این کشور را سومین مقصد صادراتی سوریه تبدیل کرده است.
مصر:
صادرات کشور مصر در سال ۲۰۲۰معادل حدودا 300 میلیون دلار به سوریه بوده است و در مقابل واردات 69 میلیون دلاری از کشور سوریه داشته است.
امارت متحده عربی:
بر عکس ۴ کشورفوق بیشترین ارزش تجارت امارات متحده عربی با سوریه، به صادرات به این کشور مرتبط است. به طوری که از مجموع 714 میلیون دلار تجارت بینالملل بین سوریه و امارات متحده عربی در ۲۰۲۰، فقط 46 درصد مربوط به صادرات سوریه به امارات متحده عربی بوده است.
از این میزان بیش از ۹۰ درصد معادل حدود 670 میلیون دلار به صادرات امارات به سوریه است.
علاوه بر این ۵ کشور، کشورهایی نظیر چین ، هند، قطر، کویت ،آلمان در مراتب بعدی بزرگترین شرکای تجاری سوریه را تشکیل میدهند.
مهمترین کالاها و محصولات صادراتی سوریه:
- روغن زیتون خالص (تصفیه شده و تصفیه نشده
-دانه های ادویه
- جو
- سایر آجیلها
- گوجه فرنگی،خیار، فلفل دلمه ای
- سیفی جات
-انواع دمنوش
-ادوات موسیقی
- پرتقال ، گریپ فروت ، نارنگی ، لیمو ترش
اکثر محصولات فوق از کشور سوریه به مقصد ترکیه صادر می شوند.
عمده کالاهای وارداتی سوریه چیست؟
- تنباکو
- نفت تصفیه شده
- شکر خام
- بنزین، گاز
- خمیرمایه،شیر خشک
- شیشه
- تن ماهی
- کلیه اقلام مربوط به ساخت و ساز از قبیل شیرآلات بهداشتی ،کاشی و سرامیک،کابل برق
- مواد اولیه شیمیایی،مواد اولیه پتروشیمی
- قطعات یدکی خودرو و بسیاری از کالاهای دیگر که جهت اطلاع از آن میتوانید با کارشناس این شرکت با شماره های
09375197929-02188821395 تماس حاصل فرمائید.
این محصولات اغلب از ترکیه وارد میشوند. علاوه بر ترکیه، چین ، امارات متحده عربی ، مصر و هند ، برخی از بزرگترین صادرکنندگان کالا به کشورسوریه محسوب میشوند.
روابط تجاری ایران و سوریه:
طبق آمار منتشر شده توسط اتاق بازرگانی مشترک ایران و سوریه، میزان صادرات به سوریه در ۹ ماه ابتدایی سال 1400 بیش از ۹۰ درصد افزایش یافته است که این موضوع نشان دهنده تلاش دولتمردان و تجار ایرانی برای استفاده از پتانسیل های بازار کشور سوریه است.
علاوه بر کالاهای ساختمان سازی کالاهای مربوط به ماشین آلات و قطعات مهندسی نظیر توربینهای بخار، مواد غذایی و مواد دارویی بیش ترین ارزش صادراتی را به خود اختصاص داده اند.در طی سال 1400 نیز رقمی معادل 23 میلیون دلار آمار واردات ایران از سوریه به ثبت شده است. بنابراین سوریه در رتبه ۲۱ مقاصد صادراتی و رتبه ۴۹ بزرگترین صادر کنندگان کالا به ایران قرار دارد.